Vpliv tretmaja v hiperbarični kisikovi komori na živčni sistem je lahko kompleksen in je odvisen od številnih dejavnikov, kot so trajanje tretmaja, tlak v komori in drugih individualnih značilnosti klienta. Preberite si kakšen je vpliv kisikove komore na živčni sistem.
Povečanje oskrbe s kisikom: Tretma v hiperbarični komori omogoča povečanje koncentracije kisika v telesu, kar lahko pomaga pri izboljšanju preskrbe s kisikom v možganih in drugih živčnih tkivih. To je ključno za normalno delovanje nevronov in drugih živčnih celic. Redni obiski tretmajev (vsaj 4x na teden) pripomorejo k izboljšanju nekaterih nevroloških stanj, kot so nevrološke poškodbe, možganske poškodbe, možganske kapi in druge nevrološke bolezni.
 
Živčni sistem in pomoč kisika pri regeneraciji

Človeški živčni sistem

Povišan atmosferski tlak in visoka koncentracija kisika lahko zmanjšata vnetne procese v telesu, kar je pomembno, saj kronično vnetje negativno vpliva na živčni sistem. Hiperbarična komora lahko spodbudi tvorbo novih krvnih žil (angiogenezo) in poveča presnovo v tkivih, kar lahko podpira procese celjenja, še posebej pri poškodbah živčnega tkiva.

  • Travmatična možganska poškodba: Izboljšanje oskrbe s kisikom v možganih naj bi pripomoglo k zmanjšanju vnetja in spodbujanju procesov celjenja.
  • Cerebralna paraliza: Predpostavka je, da bi povečanje oskrbe s kisikom v možganih lahko pozitivno vplivalo na nevrološke funkcije.
  • Autizem: Predpostavlja se, da bi povečanje oskrbe s kisikom lahko vplivalo na nekatere simptome avtizma.

 

Zmanjšanje vnetja in spodbujanje procesov celjenja: Povišan atmosferski tlak in visoka koncentracija kisika lahko zmanjšata vnetne procese v telesu, kar je pomembno, saj kronično vnetje negativno vpliva na živčni sistem. Hiperbarična komora lahko spodbudi tvorbo novih krvnih žil (angiogenezo) in poveča presnovo v tkivih, kar lahko podpira procese celjenja, še posebej pri poškodbah živčnega tkiva.

 

  • Možganska kap: Cilj je izboljšati pretok krvi in zmanjšati vnetje, kar lahko podpira okrevanje po možganski kapi.
  • Multipla skleroza: Prispeva k zmanjšanju simptomov, predvsem zaradi svojega vpliva na vnetje in spodbujanje regeneracije živčnih tkiv.
  • Zmanjšanje edema: Lahko pomaga zmanjšati oteklino v živčnih tkivih, kar je lahko pomembno pri nevroloških stanjih, kjer oteklina lahko povzroči dodatne poškodbe.
  • Vpliv na nevroplastičnost: Nekatere raziskave kažejo, da redni tretmaji v hiperbarični komori vplivajo na nevroplastičnost – sposobnost možganov, da se prilagajajo in spreminjajo svojo strukturo in funkcijo v odzivu na izkušnje.
 
Živčevje pomembno vpliva na delovanje celotnega telesa

Živčni sistem kot elektrarna

Raziskave so še vedno v teku, in čeprav so nekateri rezultati obetavni, obstajajo tudi različna mnenja o učinkih tretmajev v hiperbarični komori za določene nevrološke težave. Poleg tega pa je pri vsem tem pomembno upoštevati individualne razlike in specifične okoliščine posameznika.