Pomlad je tu in topli sončni žarki že grejejo naša telesa. Imamo polno idej kaj vse bi lahko postorili, kam vse bi lahko šli,… vendar pa nas pri tem lahko ovira neobičajno stanje, ki jo imenujemo kar spomladanska utrujenost.

 

Spomladanska utrujenost oziroma astenija je oblika sezonske afektivne motnje (SAD), stanja, pri katerem sprememba letnih časov vpliva na ljudi na fiziološki ravni. Eden od vzrokov za spomladansko utrujenost je, da se zaloge serotonina tekom zime izčrpajo. Prav tako se spomladanska utrujenost pojavlja zaradi nespoštovanja ciklov – zima je namreč čas za počitek in regeneracijo, za katerega pa skoraj ni časa, saj nas tempo življenja sili v delovanje. Tretji od glavnih razlogov za spomladansko utrujenost je zastrupljenost telesa. Ta nastane zaradi prehranjevanja s predelano hrano, zaradi težkih kovin v zraku, vodi, hrani, zaradi stresnega načina življenja. Zato je telo šibko in zahteva čiščenje ter pomoč pri krepitvi.

 

Znak spomladanske utrujenosti ni samo želja po počitku. Med znake spomladanske utrujenosti spadajo tudi:

  • slaba koncentracija,

  • utrujene ali boleče oči,

  • nemirnost,

  • zaspanost,

  • počasne reakcije,

  • občutek razdražljivosti.

Kaj lahko storimo za lepši prehod v toplejše in bolj sončno obdobje?

Razstrupljanje

Razstrupljamo se lahko s pomočjo posta, ki pa ga je potrebno izvajati zmerno, glede na sposobnosti telesa. Če npr. izvedemo post brez razstrupljevalnih sokov, torej beli post pri katerem se nič ne je, telo pa je polno toksinov, bodo strupi zastali v telesu.

Priporoča se ena do sedem-dnevni post s sokovi zelene, kopriv, regradovih korenin, jabolk ter limoninega soka. Sok se lahko pripravlja sproti, v sokovniku ali dobremu blenderju ali pa ga naredite zjutraj, za celi dan. Soku je dobro primešati tudi chia ali lanena semena. Ta semena spuščajo sluzi, ki dajo občutek sitosti, hkrati pa čistijo prebavni trakt.

Pri razstrupljanju je pomembna tudi limfna drenaža, ki jo lahko sami opravljate doma s tuširanjem z mrzlo vodo ter suhim ščetkanjem. Prav tako limfo poženejo športne aktivnosti. Ob zastajanju vode, edemih ali želji po hitrejšem napredku pa priporočamo ročno ali strojno limfno drenažo oziroma kombinacije obojega.

Krepitev telesa s hranili

Pomlad nam ponuja polno dobrot, ki nas krepijo in pomagajo tako pri čiščenju strupov kot tudi pri krepitvi. Bolj ko boste jedli sezonske dobrote, vzete iz narave, hitreje se bo vaše telo regeneriralo.

  • Regrat: tako listi kot korenine so polni vitaminov in mineralov, je super živilo, dosegljivo vsakemu, ki si vzame nekaj časa, da ga nabere na okoliških travnikih. Grenčine dajejo regratu močne diuretične lastnosti, kar pomeni, da spodbuja odvajanje vode. Tradicionalno ga uporabljajo še pri motnjah v delovanju ledvic, celulitu in čezmerni teži. Regrat vsebuje tudi kalij, ki nadomesti izgubo te rudnine zaradi povečanega izločanja seča.
  • Čemaž je čistilec krvi in prebavil. Pomaga odvajati odvečno vodo iz telesa, znižuje slab holesterol v krvi, odpravlja težave z napihnjenostjo ali bolečinami v trebuhu. Preprečuje glistavost. Pomaga pri težavah z dihali, čisti tudi kožo in ostale organe. Čisti mehur in ledvice ter pomaga krepiti živčni sistem. Poleg tega pa pozitivno vpliva na nivo energije.
  • Koprive vsebujejo ogromno kalija, magnezija in železa. Zato krepi telo, hkrati pa odvaja iz telesa strupe in odvečno vodo. Kopriva pomaga krepiti imunski sistem, ustvarja bogatejšo mikrofloro, krepijo ožilje, boljše delovanje jeter in žolčnika, ter pomagajo do več energije. Koprive so torej še tretje superživilo, ki ne sme manjkati v repertuarju spomladanske prehrane. Veliko je receptov vendar najbolj preprosto je skuhati koprivni čaj iz posušenih ali svežih kopriv. Priprava je preprosta: »Zavremo liter vode, ga odstavimo in potopimo vanjo šopek mladih kopriv. Pustimo pokrito 10 min in odcedimo. Tak čaj velja za edinstvenega odganjalca pomladne utrujenosti in nerazpoloženja, poleg tega pa pomaga pri vneti ustni votlini, angini, preveliki količini sladkorja v krvi in aftah.

Pri spomladanski utrujenosti in utrujenosti na splošno pa pomaga tudi zlata vredna molekula: KISIK

Kisik deluje na celični ravni in sicer poveča oksigenacijo mitohondrijev (celične elektrarne) v celicah in posledično poveča njihovo proizvodnjo energije. To povečano sproščanje energije ublaži spomladansko utrujenost. Poveča se tudi proizvodnja novih mitohondrijev, kar pomeni še večjo zalogo energije.

Poleg tega razstruplja kri, pomaga pri cirkulaciji, pospeši izločanje vode, dviga nivo celične in splošne energije, celi notranje in zunanje rane, pomaga pri rasti matičnih celic in kolagena, novih krvnih žil in živcev. Prav tako topi celulit in celi strije.

Naše telo ima čudovito moč samozdravljenja. Če mu le damo možnost in potrebne stvari, ki jih za to potrebuje.

Obiščite nas v OXY VivaO2 in si privoščite spomladanski tretma v hiperbarični kisikovi komori.